Zsidónak lenni …

Keveset vagy semmit nem tudsz a zsidóságról?
Nemrég tudtad meg, hogy valamelyik ágról zsidó származású vagy?
Érdekel a téma, de nem tudod mit kezdjél vele?

Nagyon nem vagy egyedül!
Magyarországon nagyjából 100.000 zsidó származású ember él, ebből – a legbátrabb számítások szerint is – csak 10%-nak van aktív kapcsolata a zsidósággal.

A maradék 90% nem tudja magáról, hogy zsidó, vagy tudja, de nem tud mit kezdeni vele. Vagy csak nem hiányzik neki „még ez is”, hiszen van elég baja.
Mert hát valljuk be, zsidónak lenni nem egyszerű…. A holokauszt nyomasztó emléke és a modern antiszemitizmus jelenléte a mindennapokban nem segíti a zsidóság felvállalását.

A BBYO célja, hogy pozitív zsidó identitást adjon a tizenéveseknek. Hogy a zsidóság ne a holokausztot és az antiszemitizmust jelentse számukra, hanem közösséget, barátokat, élményeket, ünnepeket.
A BBYO-ban találkozhatsz veled egykorúakkal, akikkel valószínűleg különböztök (mert hát igen, nem minden zsidó egyforma, sőt…), mégis van valamim ami közös bennetek és összeköt.
A BBYO-ban megismerheted a zsidó hagyományokat méghozzá gyakorlatban, nem tankönyvből, és anélkül, hogy kellemetlenül éreznéd magadat amiatt, hogy neked ez az egész teljesen új.

A BBYO-ban persze vannak, akik hagyományőrző családból jönnek, és jól ismerik a hagyományokat. Számukra is bőven tartogatunk új élményeket, hiszen a családdal nem valószínű, hogy a Balaton partján gitározva köszöntitek a sábátot, vagy 40 veled egykorúval ülsz a széder asztalnál.

Szóval gyere le a BBYO közösségbe, és ismerd meg a „zsidónak lenni” pozitív oldalát.
Ez persze jól hangzik, de itt jön a legnagyobb gond…. KIVEL menjél le? Mert egyedül nyilván nem fogsz. Zsidó barátaid nem nagyon vannak. Szülők kizárva.
Ismerjük a problémádat és megoldásunk is van rá! Töltsd ki ezt a nagyon rövid űrlapot, és mi összekötünk téged valamelyik (fiú vagy lány, akit választasz) mentorral, akivel együtt fogsz érkezni, aki melletted lesz végig, bemutat mindenkinek az első alkalommal. Garantáljuk, hogy nem fogod egyedül érezni magad és a találkozó végére lesznek új barátaid!